(c)Ingrid HofstraRutger van den Broek gooide hoge ogen als winnaar van de eerste editie van het televisieprogramma 'Heel Holland Bakt'. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. In ons lifestylemagazine Amuze geeft hij tips en recepten voor de perfecte koekjes.

 

 // Tip 1

 

 

De warmte in sommige ovens is soms ongelijk verdeeld, waardoor koekjes achter in de oven sneller of juist minder snel gaar worden dan de koekjes vooraan. Om dit te voorkomen kun je de bakplaat na twee derde van de baktijd omdraaien.

 

 

 

 // Tip 2

 

 

 

Koekjesdeeg dat moet rusten in de koelkast kun je tot 3 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. In sommige gevallen worden de koekjes daar zelfs nog lekkerder van, zoals speculaas. De specerijen krijgen dan nog langer de tijd om al hun smaken af te geven aan het deeg. 

 

 

// Tip 3

 

 

 Sommige koekjes horen (vanbinnen) zacht te zijn. Na verloop van tijd kunnen deze koekjes te hard worden. Doe ze in dat geval in een trommel of zakje met een boterham. Het vocht uit de boterham zorgt ervoor dat de koekjes weer wat zachter worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosbollen met chocolade©Saskia Lelieveld

 

 

 

Op bijna elke foodmarkt of braderie zie je ze tegenwoordig liggen: kokosbollen. Het leuke is dat ze onwijs makkelijk te maken zijn en je met verschillende smaken kunt experimenteren.

 

 

 

 

 

Benodigdheden

 

ijslepel

 

 

 

Ingrediënten

 

voor ongeveer 25 stuks

 

 

170 gr suiker

 

190 gr geraspte kokos

 

3 eieren

 

¼ tl zout

 

1 el custardpoeder

 

190 gr pure, witte of melkchocolade, grof gehakt

 

 

 

Bereiding

 

  1. Meng alle ingrediënten voor het beslag, behalve de chocolade, in een kom. Voeg als laatst de stukjes chocolade toe en laat het mengsel minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Maak met een kleine ijslepel of met (natte) handen kleine bolletjes van het kokosmengsel en leg deze op de bakplaat.
  4. Bak de kokosbollen in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

     

 

Tips: 

  • Voeg ook eens wat vanillemerg toe aan de kokosbollen. Of combineer de witte chocolade met de zeste van een sinaasappel of limoen.
  • Wel 130 gram rozijnen in 60 milliliter rum en gebruik ze in plaats van de chocolade.

 

 SMAKELIJK!

 

 

Ontdek deze en nog meer tips en recepten in Amuze 2018. 

Klik hier om het volledige magazine te lezen.